ALIKA CREATIONS

Leren haken - Benodigdheden

Als introductie gaan we het eerst hebben over de benodigdheden, want je hebt natuurlijk wel wat nodig om te kunnen haken. Gelukkig is het niet veel, en een aantal dingen zal je zelfs al in huis hebben.

Bij sommige benodigdheden wordt een kleine uitleg/inleiding gegeven, bij andere benodigdheden is dit niet nodig, omdat deze al standaard zijn, zoals de schaar.

 

Om te beginnen met haken heb je eigenlijk minimaal de volgende vijf dingen nodig:

 

Garen

Garens zijn er in verschillende diktes, verschillende soorten (katoen, acryl, wol, enz.), verschillende types (glanzend, pluizig, super zacht, enz.) en allerlei mooie kleuren, van pastel kleuren tot heerlijke felle zomerse kleuren en soms ook meerdere kleuren in een bol (gemeleerd).

Wanneer je naar de winkel gaat om garen te kopen, let dan goed op de wikkel die er om heen zit. Hierop staat veel informatie. Natuurlijk het merk van het garen, maar ook de aanbevolen haak/breinaald dikte, de soort en bij sommige garens zelfs de hoeveelheid bollen die je nodig hebt voor een trui. Ook wordt aangegeven van welk lotnummer of kleurenbad de bollen komen. Dit is belangrijk wanneer je een groot project, zoals bijvoorbeeld een deken of trui wil maken. Als je bollen hebt van verschillende lotnummer of kleurbaden, kan het zijn dat er een klein kleurverschil in zit en dit zou zonde zijn.

 

Als eerste garen raad ik een glanskatoen of een acryl garen aan. De glanskatoen is vaak makkelijker te hanteren, omdat deze minder vaak splijt (met de haaknaald door het garen in plaats van het garen om de haaknaald heen). Het acryl garen zal iets sneller splijten, maar rekt wel een beetje mee. Hierdoor werk je iets losser en dit is vooral in het begin fijn, omdat je dan nog strak haakt en niet helemaal gewend bent aan de juiste spanning van het garen.

Zelf ben ik een grote fan van de glanskatoen van Catania.

Schaar

 

Haaknaald

Ook bestaan er verschillende soorten haaknaalden. Natuurlijk in allerlei leuke kleurtjes, maar vooral de vorm van de haaknaald is erg belangrijk. Waarschijnlijk denk je al snel aan de metalen haaknaalden van de eerste afbeelding hieronder en zul je deze ook willen halen, omdat ze een stuk goedkoper zijn als de andere haaknaalden.

 

Toch geef ik het advies mee om iets meer uit te geven aan een haaknaald met een handvat. Dit houdt veel fijner vast en zorgt veel minder snel voor kramp in je vingers. Hierdoor blijft je introductie met haken een stuk leuker. Zelf ben ik een grote fan van de Clover softtouch haaknaalden.

Naald

Een grote groffe naald helpt bij het wegwerken van de losse eindjes, wanneer je deze hebt afgeknipt. De manier van wegwerken wordt nog uitgelegd bij de les ‘Wisselen van kleur’.

 

 

Toerenteller/markeerder

Een toerenteller is erg makkelijk bij het haken in rondes. Een bekende Japanse haakstijl, waarbij gehaakt wordt in doorgaande rondes, heet Amigurumi. Meestal worden dit hele leuke knuffeltjes en dit zal nog aan bod komen tijdens de les ‘Rondhaken/Amigurumi’.

 

Speciale toerentellers kan je in de winkel kopen, maar een paperclip met een iets verbogen armpje doet het werk ook. Meerdere toerentellers is aan te raden (vooral omdat er wel eens eentje verdwijnd in de bank of stofzuiger).

Maak simpel je website Eigen site maken